Happy Honey sirov med ukusi na trpezi

Pčelarstvo u Srbiji i istinska vrednost sirovog meda

Sama činjenica da imam 23 godine i da se bavim pčelarstvom nosi određenu težinu. U Srbiji se ovim poslom uglavnom bave ljudi koji su u penziji, ali čast izuzecima, postoje i ozbiljni pčelari, koji se profesionalno bave pčelarstvom. Ipak, nas mladih je malo, a ovaj hobi bi mogao ozbiljno da se dopadne i novijim generacijama i postane posao koji donosi prihod. Nije mnogo teško naći iskusnog pčelara iz Vaše okoline i upustiti se u pčelarstvo. Potrebna je samo dobra volja!

Aleksandar Ankić pčelar Happy Honey

Kada sam počinjao da pčelarim, gledao sam sve kroz papir i računicu, kako ću iz godine u godinu proširivati ,,stado’’, ali onda posle par godina shvatio sam da pčele nisu bankomat, a da sav med koji proizvedu nije samo zarada. Potrebno je razlikovati medare i pčelare.

Sve je češće eksploatisanje pčela radi što veće zarade

Medari eksploatišu pčelu, kako bi joj uzeli svaki gram meda, radi što veće zarade, dok pčelar voli svoju pčelu, uživa dok radi oko nje, brine o njenom zdravlju i ostavlja joj med u košnicu kako bi imala dovoljno da prezimi. Pretpostavljate, ja sam odlučio da budem pčelar, a ne medar.

Pčele radilice skupljaju nektar sa cveta. Nektar je bogat šećerima, vitaminima, mineralima. Pčela guta nektar koji se sakuplja u mednom mehuru. Pčele piju vodu iz nektara pri čemu se on suši i postaje viskozan.

Dolaskom u košnicu, pčela stavlja nektar u saće. Druge pčele ga koriste pri čemu ga obogaćuju enzimima. Košnica predstavlja svojevrsnu sušaru jer pčele nekoliko puta u toku sata zamene vazduh i ispuštaju toplotu. Nektar se suši i postaje sve viskozniji.

Sad dolazi na red HAPPY HONEY priča i naš sirov med

Happy Honey sirov med ukusi na trpezi

Pored toga što med ima svoje osobine kao jedna od najzdravijih namernica, naša Happy Honey priča, po specijalnoj recepturi, unela je još i voće u sirov med, kao vitaminska bomba za organizam čoveka. Pored toga što je takav proizvod izuzetno zdrav, on je i izuzetnog ukusa, te je vrlo primamljiv, pa samo jednim zalogajem više nećete moći da odolite.

Treba napomenuti da je voće koje se ubacuje u sirov med liofilizovano, a kakao i đumbir organskog porekla.

Meni se posebno svideo ukus maline. Prvo do izražaja dođe sladak ukus maline, a kasnije se oseti gustina meda. Izuzetno egzotično, nisam do sada probao ništa tome slično. Nakon prve kašičice odmah sam uzeo i drugu.

Nešto potpuno novo, sviđa mi se jer je i ukusno, a i zdravo. Obično te dve stvari teško idu jedna uz drugo. Zato sam, od nedavno postao i ponosni saradnik bloga Happy Honey Tajne ukusa.

Svetski trendovi u Srbiji – sirov med za ceo svet!

Happy Honey med i trpeza

Happy Honey prati svetske trendove, te je u saradnji sa Novom Iskrom postavila prvu urbanu košnicu u Beogradu. Košnice se nalaze i na krovu Evropske agencije za zaštitu prirodne sredine u Kopenhagenu, kao i na zgradi parlamenta u Berlinu.

Smatra se da u Beogradu postoji dosta drveća i vegetacije po parkovima koji se ne tretiraju pesticidima, te će pčele moći nesmetano da funkcionišu. Postavljanjem prve urbane košnice u Beogradu, Happy honey na neki način poziva mlade ljude da se uključe jer pčelarstvo je uglavnom hobi za penzionere, a Srbija je zemlja koja ima potencijala da im pruži posao i budućnost u pčelarstvu, kao jednoj razvojnoj grani poljoprivrede.

U Beogradu ima puno mladih ljudi mojih godina koji nemaju još nikakvo interesovanje, a sam početak sa 3-4 košnice mogao bi ih uvesti u nešto što bi im moglo postati život-pčelarstvo. 

Ja sam Aleksandar Ankić, živim u Zrenjaninu. Prošle godine sam se oženio i postao otac male Anastasije. Bavim se pčelarstvom 4 godine, volim pčele i često sam na pčelinjaku. Nakon studija, planiram da se bavim advokaturom, ali i da nastavim  druženje sa pčelama. Na kraju svoje srećne priče izazivam vas da istražite svoj omiljeni ukus Happy Honey meda i da podelite priču sa nama!