restoran-večera

Kako da izaberete restoran na putovanju

Sigurno je svakome od nas, kada krenemo na putovanje jedna od važnijih stvari hrana i gde ćemo tu lokalnu hranu da probamo. Prvi prioritet je svakako kvalitet tog restorana, a drugi naravno pristupačnost. Složićete se da to nimalo nije jednostavno pronaći. Od tolikih restorana kako izabrati onaj pravi. Mi ćemo podeliti sa vama nekoliko smernica koje će vam pomoći kako da izabere restoran na putovanju.

Prvi korak je svakako da definišemo šta to danas znači jesti u dobrom restoranu. Većina vas će prvo pomisliti na kvalitetnu hranu i uslugu, prijatan ambijent i cene koje svaki prosečni turista može da priušti. Međutim, postavlja se pitanje, kako da u nepoznatom gradu, u kome ste prvi put, znate da restoran ispunjava sve ove kriterijume.

cenovnik-u-restoranu

Restorani sa istaknutim cenovnikom na vratima

Kako biste se odlučili šta ćete jesti u restoranu, kao i koliko će to zadovoljstvo da košta, najbolje ćete videti kod restorana koji imaju istaknuti cenovnik na vratima. Onda možete znati tačno šta vas očekuje. Sve ono što je na meniju unutra, stoji i u izlogu.

Prepoznaćete da li je restoran na putovanju specijalizovan za jela od mesa, ribe, za neku nacionalnu kuhinju i da li je vama tamo mesto na osnovu cena.

Ovaj običaj još uvek nije sasvim usvojen kod nas, ali u svim turističkim centrima Španije, ovo se podrazumeva. Tamo nije sramota da nekoliko minuta stojite pred menijem i izlogu i da se sami uverite želite li tamo da jedete ili ne.

restorani-za-večeru

Restorani u glavnim ulicama su obično najskuplji

Ovakvi restorani zbog toga što se nalaze na najprometnijim mestima, obično nemaju uvek najkvalitetniju ponudu ali to im neće narušiti posao jer zbog velikog prometa oni ne moraju da se bore za goste.

Ne dajte se prevariti. Oni uvek računaju na veliku posetu turisa i igraju na tu kartu. Svesni su da će prvi gladni i umorni turista svratiti tu jer mu je usput, ili zato što žele da se fotografišu na ručku, na glavnom trgu ili glavnoj ulici. Uvek je mnogo bolje prošetati ili se odvesti nekoliko ulica, pa čak i blokova dalje i tamo pokušati nešto potražiti, van samog centra turističke zone.

Zaobiđite restorane brze hrane ako želite zdrav obrok

McDonalds, Burger King, Subway obično su najčešći izbori svih nas, jer su najeftiniji i nalaze se uvek na dostupnim mestima. Međutim, ako ste u inostranstvu poenta je da probate hranu koju ne možete jesti u svojoj zemlji.

Ovi megalanci su sada počeli da svoju ponudu prilagođavaju lokalnom stanovništvu, ali to nikada neće biti to. Najbolji trenutak je kada probate nešto novo i zanimljivo, a naročito kada je to tradicionalno jelo neke od zemalja koje ste posetili. Generalno se trudite da probate što raznovrsniju hranu tokom svog putovanja.

Lokalci obično rade u dobrim restoranima

Ovo ne važi za restorane nacionalnih kuhinja. I što je najvažnije, tamo jedu lokalni ljudi! Kako da ih prepoznate? Pa oni nemaju mape, fotoaparate, ne deluju kao tipični zapadni turisti. Verovatno ste prepoznali trend da ispred restorana stoje promoteri koji vas mame da uđete, ili vam daju neku specijalnu ponudu.

Potpuno je jasno da se oni nadmeću za posetu turista i ljudi koji nisu dovoljno dobro upoznati sa ponudom. Pouzdano dobri restorani nemaju potrebu za tim. Ljudi koji rade u restoranu mogu da vam se obrate kada vas primete u prolazu, ali za njih ne rade promoteri, najčešće imigranti, koji će se nadmetati za pažnju prolaznika.kuhinja-u-restoranu

Higijena restorana

Sviđaju vam se cene i ponuda, restoran je solidno popunjen i u njemu je uglavnom lokalno stanovništvo? Za sada ovo zvuči dobro. Ipak, pre nego što odlučite da sednete, pogledajte još malo oko sebe. Deluje li čisto? Je li pod uredan ili prašnjav? Ima li fleka na stolnjacima ili su čisti? Deluje li restoran kao da se pomno uređuje ili kao da je neko na brzinu sve “sredio” ?

Ako bilo šta deluje sumnjivo, možda ovo i nije pravo mesto za vas. Naime, čak ni najeftinija hrana na svetu nije vredna pokvarenog želuca ili bakterije protiv koje ćete se boriti narednih nekoliko meseci, a još gore upropastit sebi putovanje.

Gužve u restoranu ne znače da je restoran dobar

Nemojte da vas zavara što restoran nije pun ljudi. U dobre restorane, kafiće i kafeterije svraćaju komšije na jutarnju kafu. I uvek ima dece!

Španija i Italija su poznate po tome da im u restoranima budu deca, da čujete neke porodične priče, da ljudi sede i čitaju novine. Takođe, da je muzika pažljivo odabrana, a to nisu baš aktuelni hitovi, nego neka lagana ambijentalna muzika ili još bolje, lokalna radio stanica.

Za kraj, najbitnije je da izaberete restoran koji ima onu atmosferu koja najbolje odgovara vašem karakteru i navikama. Dobar restoran je onaj u kojem se vi osećate komforno i opušteno, zato nije važno da li ima puno ljudi u njemu ili je atmosfera mirnijeg karaktera.

Ljubitelji putovanja, osim što smo vam dali neke smernice kako da izaberete restoran na putovanju, možda ćemo vam pomoći i u tome kako da putujete više i to za manje novca.